Kvalitu brekovského vína ocenili v minulosti aj stredovekí králi

27.10.2012 Humenné

Brekov 27. októbra (TASR) - Najsevernejšie situované vinohrady na Slovensku sa nachádzajú v chotári Brekova pri meste Humenné. Písomné zmienky o miestnom vinohradníctve siahajú až do 15. storočia, no hrozno sa tu pestovalo určite oveľa skôr. V novodobej histórii obce sa výrobou ušľachtilého moku zaoberá niekoľko miestnych vinárov, predovšetkým však rodina Mihaľkovcov.

"Barco tedeum vino si pochvaľoval pri pobyte na Brekovskom hrade uhorský kráľ Matej Korvín už v 15. storočí, o niečo neskôr ho tam ochutnal aj poľský kráľ Ján III. Sobiesky. Je zrejmé, že tradícia výroby vína sem neprišla z Turecka, či iného sveta, ale že tu bola dlho zakorenená pred mnohými storočiami," uviedol na margo histórie brekovského vinohradníctva starosta obce Peter Mihaľko.

S nápojom pravdy má "prvý" muž obce svoje skúsenosti aj ako profesionálny vinohradník. Pred takmer 15 rokmi založil spoločnosť, ktorá premenila prázdne a zanedbané hony obce na prosperujúci vinohrad. Po tom, ako prebral žezlo starostu, sa starostlivosťou o rodinný podnik zaoberá jeho mladší brat Milan.

"Keď sme prevzali po družstve v 90. rokoch minulého storočia kúsok vinohradu, viac-menej sme to brali ako zábavu, koníček. Postupne nás však začalo zaujímať pestovanie viniča a technológia výroby vína viac a viac," spomína na svoje začiatky Milan Mihaľko. Vzdelaním v oblasti vinohradníctva nedisponuje, no všetko potrebné pre pestovanie hrozna sa naučil tak povediac za pochodu. "V tomto smere som samouk. Študoval som na Prírodovedeckej fakulte v Košiciach biofyziku. Vínu som sa však aj napriek tomu naučil rozumieť, teraz sa živím viac-menej už iba vinohradníctvom."

Mihaľkovci pristupovali k vinohradníctvu spočiatku opatrne. Po niekoľkých rokoch sa však rozhodli, že už nebudú hospodáriť iba na vinohrade, ktorý prebrali po družstve, ale aj na vlastnej, novovysadenej vinici. "Z prvej panenskej úrody Rizlingu v roku 2003 sme boli dosť prekvapení, ako sa to ujalo, úroda bola nádherná, štepy dobre zakorenili. Veľmi nás to naštartovalo, rozhodli sme sa teda, že v tom budeme seriózne pokračovať," ozrejmil M. Mihaľko.

Brekovské víno je typické svojou mineralitou. Miestne vinice sa totiž nachádzajú na vápencovom podloží. Bežní spotrebitelia však budú hľadať miestnu Frankovku, Cabernet Sauvignon či Chardonnay v slovenských supermarketoch márne. Mihaľkovci vyrobia ročne iba niekoľko tisíc litrov vína. Kvantitatívne požiadavky obchodných reťazcov tak spĺňať nemôžu. Získali si však pravidelných odberateľov svojho vína jeho kvalitou, ktorú potvrdili ocenenia získané na viacerých výstavách v tomto roku aj v uplynulých sezónach.

"Je za tým veľa práce, ktorá mi však prináša veľa radosti. Po zime sa teším na rez viniča, po čase, keď som z toho unavený, tak sa teším na to, že budem vyväzovať hrozno, vtedy už býva teplejšie. Po tom nasleduje kvitnutie hrozna, starostlivosť oň a na záver zber. Na ten sa teším samozrejme s priateľmi najviac, je to tá povestná čerešnička na torte," priblížil M. Mihaľko. Ako dodal, zber tohtoročnej úrody odštartoval pod Brekovským hradom začiatkom októbra. Z pohľadu kvality vína to bude pravdepodobne jeden z najlepších ročníkov za posledné roky.
 

Vyberte región